Legendák és más érdekességek

Legendák és más érdekességek

A japán víziszörny, a modernkori vámpír és a Love Rollercoster

2024. április 01. - MisterP

 

Sziasztok. Itt vagyok hát a beígért bejegyzéssel, amiben ismét bemutatok nektek három legendát, amiről kiderítem, hogy igaz -e vagy sem. Vágjunk is bele!

A Nura - Onna:

A helyszín ismét Japán, az időpont ismeretlen. A legenda főszereplője egy férfi, aki nagyon szeretett úszni, minden nap lement a házához közeli tóhoz. A tavat szinte csak ő látogatta, mivel senki más nem szeretett belemenni a hideg víz miatt. Egyik nap azonban, amikor elkezdett úszni, látta, hogy nincs egyedül: egy fiatal nő úszott a vízben nem messze tőle. Amikor közelebb ment hozzá, észrevette, hogy a nő nem úszik, hanem fuldoklik. A férfi gyorsan elkezdett felé úszni, hogy megmentse, és már épp megragadta volna, amikor hirtelen nem tudta megmozdítani a lábait. A kezeit is hiába próbálta mozgatni, azok sem engedelmeskedtek. Miközben próbálta magát a víz felszínén tartani, észrevette, hogy a nő már nem fuldoklik, hanem őt nézi a nagy, fekete szemeivel. amikor jobban megnézte, feltűnt neki, hogy a nőnek a feje alatt egy kígyó teste van. A kígyó ekkor rátekeredett a férfi lábára, és a mélybe rántotta őt. Soha többé nem hallottak felőle.

Az igazság:

 A szörny, akivel a férfi a legenda szerint találkozott, a Nure - Onna, ami nagy népszerűségnek örvend a japán kultúrában. A legenda eredete ismeretlen, valószínűleg szájhagyomány útján terjedve érte el végleges formáját. Arra, hogy a lény létezne, vagy valaha is létezett volna, semmiféle forrást nem találtam.

 

A Nure - Onna ábrázolása egy régi rajzon.

Ez a legenda tehát VALÓSZÍNŰLEG NEM IGAZ.

A modernkori vámpír:

A helyszín Románia, az idő 2004. Meglepő, de még 20 évvel ezelőtt is voltak román falvak, ahol még mindig komolyan hittek a vámpírok létezésében. Így volt ezzel az a falu is, ahol nem sokkal korábban temettek el egy férfit, akitől mindenki félt, mivel őt tartották a községben nemrégiben elkövetett támadássorozat felelősének. Mivel tartottak tőle, hogy feltámad, ezért úgy döntöttek, a hagyományos módon akadályozzák ezt meg. Elmentek hát a temetőbe, kiásták a sírját, és felnyitották a koporsót. Miután ez megtörtént, a hagyomány szerint egy karóval átszúrták a szívét, majd kivájták azt. Ezután visszatemették, és távoztak a temetőből. A módszer működött, több támadás nem történt. 

Az igazság:

A vámpírok legendája már az 1400-as évek óta él. A legendát legnagyobb részben III. Vlad havasföldi fejedelem ihlette, aki 1431-ben született az akkor már Romániához tartozó Segesváron, és aki arról vált ismertté, hogy ellenségeit karóba húzatta. Emiatt sokan csak Karóbahúzatós Vladnak nevezték. A fejedelem állítólag annyi embert húzatott karóba, hogy amikor egy külföldi kalandor ottjárt, azt írta az országról, hiogy az egy karóba húzott, ég felé meredő emberekből álló erdő. Amikor ezt szóvá tette a fejedelemnek, őt is karóba húzatta, azonban volt annyira "kegyes" hozzá, hogy az ő testét magasabbra tetette, hogy ne zavarja a többi test szaga. 

A legenda eredetének másik része később, az 1800-as években kezdett kibontakozni, amikor Új - Anglia védékibb területein felütötte a fejét a tuberkulózis járvány. A betegség több millió áldozatot szedett. A legnagyobb veszélynek a családok voltak kitéve, ha ugyanis valaki megfertőződött, nagy eséllyel továbbadta a rokonainak is. A korabeli próféták ezt azzal magyarázták, hogy az elhunytak visszajárnak  a Földre, hogy magukkal vigyék még élő rokonaikat. Ekkor kezdtek elterjedni a vámpírok elleni ősi rituálék. 

1892-ben a Rhode Islandi Exceterben élő Brown családot is utolérte a vírus, aminek az öt gyerek közül kettő, a 24 éves Edwin és a 19 éves Mercy is áldozatul esett. A család nem nyugodott bele a veszteségbe, és exhumáltatni akarta a holttesteket, hogy kiderítsék a halál okát. Ehhez a falubeliek segítségét kérték. Az exhumálásra végül 2 hónappal Mercy halála után, 1892.októberében került sor. A lakosok Edwin holttestén nem találtak semmi különlegeset, Mercy teste viszont megelpően jó állapotban volt, a szívében pedig még friss vért is találtak. Az emberek ebből arra következettek, hogy ő a vámpír aki megbetegítette a családot, a  holttestet ezért rituálisan elégették, és az ebből származó füst belégzésével próbáltak védekezni a vírus ellen. Ez - nem meglepő módon - nem működött.

                                                                 Mercy Lena Brown (1872-1892)

 

 Love Rollercoster:

Az idő 1975. Az Ohio Players együttes ekkor adta ki a Love Rollercoster című dalát, ami akkora siker lett. hogy később a Red Hot Chili Peppers is feldolgozta, illetve 2004-ben bekerült a GTA - videójátéksorozat egyik részébe is. A dal a Honey című albumon jelent meg, aminek később fontos szerepe volt a legenda  kialakulásában. A rajongók felfedezték, hogy  a dal vége felé hallani lehet egy magas hangot, ami nem illik a számba. Ezután több elmélet is napvilágot látott az esettel kapcsolatban. Az egyik teória szerint a hang egy nő sikolya, akit épp meggyilkoltak a stúdióban, amikor az együttes felvette a dalt. Egy másik teória szerint azonban a hangot csak az egyiik hangmérnök szerkesztette utólag a lemezre, afféle beteg tréfának szánva azt. A harmadik teória pedig a Honey - album borítójával kapcsolatos, amin egy nő látható, miközben épp mézet csorgat a szájába, és a mezítelen testét is a ragacsos anyag borítja. A rajongók szerint az anyag valójában viasz lehetett, és a hang a nő sikoltása, amit aközben hallatott, hogy épp leszedték a testéről. A gyanút csak tovább erősítette, hogy az együttes sosem adott ki hivatalos közleményt ezzel kapcsolatban, ha pedig egy interjúban szóba került, kerülték a válaszadást.

Az igazság:

Semmit sem találtam arra vonatkozóan, hogy a stúdióban gyilkosság történt volna aznap, amikor a dalt rögzítették. Több forrás szerint a furcsa hang valójában az együttes akkori szintetizátorosának, Billy Becknek köszönhető, aki egyszerűen a hangszerrel produkálta azt. Lentebb megtekinthető a dal (a hang 2:32 és 2:36 között hallható) és a Honey - album borítója. A borítón szereplő modell egyébként Ester Cordet, aki 1946-ban született, és a mai napig él és virul, és nem kellett viaszt eltávolítani a testéről.

 

                                                                     A Honey - album borítója.

                                                                      

                                                                   Ester Cordet napjainkban. 

Ennyi volt tehát a negyedik bejegyzés. Ha tetszett, és szereted a hasonló tartalmakat, kövesd be a blogomat, és tarts velem a következő alkalommal is, amikor szó lesz egy médiumról, egy újabb vámpírtörténetről és egy népszerű Beatles- teóriáról. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://legendakesmaserdekessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr4518368361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása